Zoals je op de Facebook pagina al wel kon lezen, waren deze cakejes echte toppers. Aangezien ik er zelf 5/9 heb opgegeten *Blush/No shame*, heb ik niet zo veel anderen kunnen laten meegenieten; vandaag maak ik ze dus weer opnieuw.
Elke keer ik iets nieuw probeer, zit ik al wiebelend met gekruiste vingers en tenen voor de oven: hopend, smekend dat het gaat lukken. Ik heb natuurlijk wel een idee van wat de verhouding ongeveer moet zijn omtrent de ingrediënten, maar of je de jùiste combinatie gevonden hebt, blijft altijd spannend. I like, spannend!
Wat zit er in deze cakejes? Wel, niets dan lekkers en gezond. Een stoomcursus
- Speltbloem : Is, in tegenstelling tot tarwebloem, 'veel gezonder' in die zin dat er meer voedingswaarde overblijven na het maalproces. De samenstelling van spelt is ook anders dan die van tarwe waardoor diegene die gevoelig zijn voor gluten (niet intolerant) wél van speltbloem kunnen genieten; er zijn nog steeds gluten aanwezig, maar in een andere vorm, een die makkelijker verteerbaar is. Besluit je om toch te kiezen voor tarwebloem? Ga dan voor de volkorenvariant: hierin blijven binnen de tarwesoort de meeste vitaminen bewaren (zelf wissel ik ook af tussen beide soorten. Al denk ik erover na om in de toekomst volledig over te schakelen naar speltbloem).
- Hennepzaad : Hennep bevat zowat 10 van de 20 belangrijkste aminozuren die ons lichaam nodig heeft en dit (proportioneel gezien) in grote hoeveelheden. Daarnaast bevat het ook veel omega-3 en 6 vetzuren met als resultaat: gezonde haren, sterke nagels, een gezonde bloedsomloop en een verlaagde cholesterol. (Ohja, er wordt gespeculeerd dat de olie die zich in hennepzaad bevindt, een helende werking op eczeem zou hebben. Ik reken alvast mijn puistjes tot de categorie 'eczeem' en doe nog een schep hennepzaad in mijn deeg!)
- Ananas : Een eerste tip die ik jullie graag wil meegeven is: wanneer je in de winkel staat om ananas uit blik te kopen in plaats van een verse (wat ik zelf ook vaak doe) let er dan op dat je ze 'op sap' koopt en niet 'op siroop'. De tweede variant bevat namelijk heel wat extra suikers, but you're already sweet enough, toch?! Tot slot bevat het ook heel wat vitamines (zoals voldoende vitamine C - deze vitamine vind je nog meer terug in de verse variant), mineralen en antioxidanten.
- Havermout : is glutenvrij! En dat is volgens mij voor velen onder ons een feest. Intolerantie komt namelijk vaker en vaker voor. Daarnaast bevatten ze 'polyfenolen' : antioxidanten die ontstekingsremmend werken én last but not least: ze snoeren jouw hongergevoel volledig de mond!
Wat heb je nodig? (Voor 7 grote cakejes)
- 100gram speltbloem
- 50gram droge havermout
- 1 banaan
- 100ml kokosmelk
- 1 ei
- 2el honing
- 2el bakpoeder
- 140gram ananas (= 1 klein blikje ananas op sap, uitgelekt)
- 1/2 theelepel kaneel
- 4el hennepzaad
- Optioneel: Voor de afwerking: enkele lepels hennepzaad, chia zaad, rietsuiker, honing en walnoten
Hoe ga je te werk? (I love this part, so short)
- Verwarm de oven op 200°
- Mix alle ingrediënten (zonder het hennepzaad en de ingrediënten voor de afwerking) met een staafmixer. Eens je het tot een glad deeg hebt gemixt, voeg je er de 4 volle eetlepels hennepzaad aan toe met een lepel.
- Verdeel het deeg in in de vormpjes en strooi er bovenop nog wat hennepzaad, chiazaad rietsuiker over en/of werk nog af met een walnoot.
- Zet alles voor 22/25 minuten in de oven: op 22 minuten neem je er eentje uit en snij je hem doormidden. Dit om te kijken of ze al voldoende gebakken zijn vanbinnen. Deze cakejes horen echter nog wat smeuïg te zijn. Ik zelf heb ze er op 22 minuten uitgehaald. Heb je ze toch liever wat extra 'doorbakken', laat ze dan nog 3 minuutjes extra in de oven
Smakelijk!